Qarku Tirane

Delegacioni i Qarkut të Tiranës kryesuar nga Kryetari Aldrin Dalipi në një vizitë zyrtare në Qarkun Dubrovnik-Neretva

Published at : 25/01/2020 - 20:54

Delegacioni nga Qarku i Tiranës i kryesuar nga Kryetari Aldrin Dalipi zhvilloi sot një vizitë zyrtare në Qarkun Dubrovnik-Neretva.

Me këtë rast, u mbajt një takim i përbashkët i Presidentit Nikola Dobroslavić dhe bashkëpunëtorëve të tij me anëtarët e delegacionit shqiptar, në të cilin u diskutua për bashkëpunimin midis Qarkut Dubrovnik-Neretva dhe Qarkut të Tiranës.

"Sot, Presidenti i Qarkut të Tiranës dhe Nënkryetari i Euroregion-Adriatiko-Jon, Z. Aldrin Dalipi, dhe bashkëpunëtorët e tij, vizituan qarkun tonë. Ne kemi pasur bashkëpunim të mirë deri më tani, kështu që sot diskutuam disa tema të rëndësishme, duke prekur bashkëpunimin e deritanishëm, si dhe aktivitetet në të ardhmen ", tha Presidenti Nikola Dobroslavić.

"E njoftova kolegun tim Dalipi për pozicionin jo vetëm të qarkut tonë, por për tërë Kroacinë, se BE duhet të hapë negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë, por edhe Maqedoninë e Veriut, dhe se BE duhet të shtrihet në të ashtuquajturat vende, tha presidenti dhe vazhdoi: "Fatkeqësisht, ky vendim nuk është marrë ende, por shpresojmë që do të ketë zhvillime pozitive pasi të mbahet një takim i liderëve të BE me vendet e Ballkanit Perëndimor në Zagreb në maj. Në këtë kontekst, ne diskutuam gjithashtu se si rajonet shqiptare mund të përshpejtojnë rrugën e Shqipërisë drejt BE. Rajonet duhet të bashkëpunojnë, të dalin me propozime, zgjidhje ... Ne patëm një përgatitje të gjatë për t'u anëtarësuar në Bashkimin Evropian, nuk ishte e lehtë, por është mirë që e kaluam atë, sepse kjo është arsyeja pse ne jemi një vend më i mirë sot, "tha Presidenti Dobroslavić.

Në takim u diskutua gjithashtu për temën jashtëzakonisht të rëndësishme të lidhjes rrugore, e cila është e rëndësishme nga këndvështrimi i Eurorajonit Adriatiko-Jonian, duke theksuar se lidhja e vendeve në autostradën Adriatik-Jon mbetet një përparësi.

"Programi ynë është një hekurudhë me shpejtësi të lartë në bregdetin italian të Detit Adriatik, dhe në lindje, dmth bregdetin tonë, që lidhet me autostradën Adriatik-Jon. Ju e dini që ne insistojmë që autostrada në Kroaci të arrijë në Osojnik, por ne gjithashtu dëshirojnë që ajo të kalojë nëpër Greqi përmes Bosnje-Hercegovinës, Malit të Zi dhe Shqipërisë. Kolegu Dalipi tha sot se ata, nga ana e tyre, po bëjnë projektet, pasuar nga marrëveshja e të gjitha vendeve të përfshira në projekt ", tha Presidenti .

Presidenti tha gjithashtu se gjatë takimit diskutuan edhe tema të tjera të perbashketa, përfshirë problemin e mbeturinave që vijnë në bregdetin tonë, duke theksuar se Shqipëria po bën gjithçka për të ecur më afër standardeve evropiane të mjedisit, siç po bën Kroacia.

Ne folëm gjithashtu për një temë tjetër të perbashket - temën e tërmetit dhe pasojat e tërmetit shkatërrues që goditi Shqipërinë në nëntorin e kaluar, dhe ne gjithashtu shprehem gatishmërinë tonë për të ndihmuar rajonet shqiptare në përmbushjen e kërkesave për anëtarësim në BE në fushën e funksionimit të rajoneve, dhe në këtë kontekst, u sugjerua që një grup studentësh nga rajoni i Tiranës të vijnë në Dubrovnik për të mësuar se si funksionojnë qarqet, qytetet dhe bashkitë.

Kryetari i Qarkut të Tiranës Aldrin Dalipi falënderoi Presidentin Dobroslavic dhe bashkëpunëtorët e tij për mikpritjen e tyre, duke theksuar se kjo vizitë është një shenjë mirënjohjeje për bashkëpunimin dhe ndihmën e gjatë të Qarkut Dubrovnik-Neretva. "Unë do të dëshiroj ta uroj z.Dobroslavic për rizgjedhjen e tij në Komitetin e Rajoneve, por gjithashtu ta falënderoj për mbështetjen që ai na ka ofruar deri tani përmes punës së tij në Komitetin e Rajoneve.

Gjithashtu, kolegu Dobroslavic shprehu solidaritetin e tij me ne pas tërmetit të tmerrshëm që na ndodhi nëntorin e kaluar. Ne kemi bashkëpunuar shumë deri më tani, Tirana dhe Dubrovniku kanë kohë që kanë lidhje të forta, dhe përvojat tuaja janë të rëndësishme për ne, tani, pasi ne përpiqemi të hapim negociatat e anëtarësimit në BE, dhe ju falënderojmë për mbështetjen tuaj ", tha Dalipi.

Në përfundim të takimit, kryetari Nikola Dobroslavic i dorëzoi kolegut të tij Dalipi një kopje të një letre të shekullit të 15-të që heroi kombëtar shqiptar Skënderbeu i dërgonte Republikës se Dubrovnikut.

"Ne kemi ditur për një kohë të gjatë që bashkëpunimi midis Tiranës dhe Dubrovnikut është i njohur për një kohë të gjatë, por kjo letër është dëshmi fizike që bashkëpunimi midis Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Dubrovnikut ishte intensiv në atë kohë dhe se bashkëpunimi ka vazhduar për disa shekuj, "tha kryetari Dobroslavic.

Kryetari i Qarkut të Tiranës falënderoi për këtë dhuratë, duke theksuar se kjo letër është një surprizë e madhe për ta, por edhe një nder, që në të vërtetë do të thotë shumë për ta dhe se ata me siguri do ta ekspozojnë atë si pjesë e ekspozitës në muze.